dinsdag 20 november 2012

Takashi Murakami

Van de kunstacademie moest ik gaan kijken naar het werk van Takashi Murakami. De docente leek het wel wat voor mij. En gelijk had ze. Ik ben dol op felle tekenfilmfiguren met een cultureel randje. Takashi Murakami (1962) is een Japanse kunstenaar. Met zo'n naam kan dat ook niet anders. Hij werkt met zowel traditionale media als digitaal. In zijn werk vervagen de hoge en lage cultuur. Thema's van massamedia en popcultuur maakt hij tot gigantische sculpturen, schilderijen of producten die verkocht kunnen worden.

Vrolijk werk van Takashi Murakami


Murakami studeerde traditionele Japanse kunst aan de Tokyo National University of Fine Arts and Music. Hij verkreeg een doctoraat in Nihonga, het schilderen in traditionele Japanse stijl.  


een voorbeeld van Nihonga
Doordat anime en manga (Japanse animatie en strips) steeds populairder werden, was Takashi Murakami niet meer zo enthousiast over Nihonga en ging hij zich bezighouden met otaku cultuur. Hij had het gevoel dat dit relevanter was voor het huidige leven in Japan. "Otaku" is een beladen term en heeft betrekking op mensen die geobsedeerd zijn met anime en manga. Sommige westerlingen vinden het leuk om zichzelf ook otaku te noemen. De combinatie van pop en otaku (ook bekend als Poku) leidde tot de Superflat schilderijen van Murakami.

Superflat
Takashi verwacht dat animatie en otaku waarschijnlijk een nieuwe cultuur creƫren. Deze nieuwe cultuur zou een herrijzen zijn van de Japanse kunstwereld. Murakami heeft in verschillende interviews beweerd dat hij gefrustreerd is over de kunstmarkt in het naoorlogse Japan. Volgens hem is de kunstmarkt in Japan niet stabiel en onbetrouwbaar. Verder wordt Japanse kunst in het buitenland voorzien van een lage status. Murakami zegt dat de Japanse kunstmarkt niets anders is dan "een oppervlakkige waardering van westerse trends". Hij hoopt dus dat de Japanse kunstwereld zal verbeteren. Hij promootte zichzelf eerst juist buiten Japan om meer vat op de markt te krijgen. Hierdoor ontstond het bedrijf KaiKai Kiki, dat Japanse kunstenaars promoot (in Japan en het buitenland).

figuurtjes van KaiKai Kiki

Wat mij vooral fascineert in Murakami's werk is dat het zo gevarieerd is, maar toch herkenbaar.

En ik ben ook dol op drukke en kleurrijke dingen.


Kon ik maar zulk soort poppetjes maken... Zucht... Ach, misschien ooit.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten